Terug- en vooruitblik leertraject ‘Energie in de leefomgeving’

19-07-2022 776 keer bekeken

Grote tijdsdruk, netcongestie, een te weinig integrale aanpak, gebrek aan kennis, angst voor verandering. Dit is een greep uit wat de deelnemers van de bijeenkomst ‘RES & Gebiedsontwikkeling’ op 23 juni zien als de grootste belemmeringen om de energietransitie richting uitvoering te helpen.

In het leertraject ‘Energie in de leefomgeving’ verkennen we hoe we van sectorale naar integrale aanpakken kunnen komen en welke werkwijzen nodig zijn om deze belemmeringen weg te nemen. Verschillende verdiepingssessies langs meerdere thema’s (uitvoeringskracht, integrale aanpak en ontwerpend onderzoek) hebben in de afgelopen maanden oplossingen verkend aan de hand van casuïstiek. 23 juni stond in het teken van samenbrengen en verbinden, waarbij is opgehaald wat we te weten zijn gekomen en hebben we input verzameld voor de koers van het vervolg.

De inhoud van het eerste deel van het leertraject, de verschillende verdiepingssessies met bijhorende casussen en de afsluitende bijeenkomst, en de inzichten die zijn opgehaald staan in deze leespresentatie.

Bijeenkomst 23 juni leertraject leefomgeving
Bijeenkomst 23 juni leertraject leefomgeving

 

Vooruitkijken
Na de zomerperiode gaan we verder met het leertraject. Met de aanwezigen op 23 juni is de praktijk- en kennisbehoefte opnieuw gepeild (zie onderstaand overzicht). In de huidige complexe praktijk blijft de vraag naar voorbeelden overeind. Rondom drie thema’s klinkt de oproep naar het doorgaan met uitlichten van casuïstiek: uitvoering, integraliteit en het waarborgen van ruimtelijke kwaliteit. De wens is om voor een langere periode een aantal casussen te blijven volgen en uit te diepen met elkaar. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van ateliers waarin de integrale opgaven in een gebied onder de loep worden genomen. De betrokken partijen en overige deelnemers reflecteren op de gebiedspraktijk samen met Geert Teisman of Jannemarie de Jonge. Ook tijdens het RES-congres op 2 november verdiepen we de vraagstukken.  Na de zomerperiode volgt meer informatie.

Oproep: casussen gezocht
Heb je een casus waarin je zoekende bent of ervaring hebt met het benutten van de kracht van zowel sectorale sturing als de integrale aanpak en afweging? En waar je anderen van wilt mee laten leren?
Neem dan contact op met Paul van den Bragt (SKG/TU Delft) via gebiedsontwikkeling@tudelft.nl. Je kunt ook een mail sturen als je op de hoogte gehouden wilt worden van of wilt deelnemen aan het leertraject.

Lees meer informatie over het traject Energie in de leefomgeving.

Bijeenkomst 23 juni leertraject leefomgeving

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen